Det finns inget val av vinterdäck som är absolut rätt eller fel, utan vilken typ av däck som passar varierar från fall till fall och beror mycket på ens specifika behov. För de som kör regelbundet i Sverige rekommenderas dock, oavsett typen av vinterdäck, en uppsättning däck för vintern och en uppsättning däck för sommaren.
Bilen
Vilken bil du har kan till stor del vara avgörande för vilken sorts vinterdäck du behöver. Moderna bilar är ofta utrustade med antisladdsystem - ett automatiskt system som, precis som det låter, förhindrar att bilen får sladd. Systemet känner av när bilen börjar få sladd och justerar däcken för att motverka att den blir allvarlig. I många fall klarar man sig bra med nordiska dubbfria vinterdäck om bilen är utrustad med antisladdsystem.
Bilar utan antisladdsystem har en stor fördel av att vara utrustade med dubbdäck på grund av det bättre grepp som erbjuds vid isväglag eller hårt packad snö, och att dubbarna hjälper speciellt mycket om bilen skulle få sladd.
Beroende på var man bor
Vilken sorts vinterdäck som behövs beror också på hur man brukar köra och var man bor. Normalt sett är ju snö- eller isväglag betydligt vanligare längre norrut, och allrounddäck är oftast inte det bästa valet längre upp norrut. Kör man oftast på hårt trafikerade vägar som underhålls regelbundet minskar behovet för dubbdäck och nordiska vinterdäck.
Detta kan till exempel vara fallet om stadskörning vid Stockholm eller söder om tillhör vanligheterna. Allrounddäck, eller vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden, duger då gott och väl. Om bilen inte används särskilt ofta så skulle man möjligtvis kunna använda dessa året runt utan att behöva byta. I städer bör man däremot undvika dubbdäck på grund av de ökade partikelhalter som de kan orsaka. Eftersom ett antal städer (Stockholm, Uppsala, Göteborg) dessutom har förbud mot dubbdäck på vissa vägar, så är detta ytterligare ett skäl för att undvika dubbdäck här.
Om man ofta behöver ta sig ut på landet där vägarna plogas och grusas eller saltas mer sällan kan man däremot behöva dubbdäck eller nordiska vinterdäck. Viktigt att komma ihåg i valet mellan dessa två alternativ är att det är främst vid hårt vinterväglag med is eller packad snö som dubbdäck ger någon fördel. Vid lös snö som underlag har dubbfria däck till och med bättre grepp än dubbdäck.
Långt norr upp i landet kan vinterväglag förekomma både tidigare på hösten och senare på våren. Detta kan faktiskt vara något som talar för att inte använda dubbdäck. Även om det alltid är tillåtet att använda dubbdäck när vinterväglag råder, så kan det vara svårt att vara beredd på detta om det händer innan 30 september eller efter 16 april. Särskilt om man kör sällan kan det vara skönt med alternativet att byta till vinterdäck tidigare om man vill vara väl förberedd på vinterväglaget.
Kör man mycket söderut ner i Europa bör dubbdäck undvikas, eftersom det på flera håll i Europa råder förbud mot det. Man har också mycket mindre nytta av dubbarna om detta är fallet. Istället rekommenderas då vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden.